FAQs

Ofte stilte spørsmål

En dalmatiner blir vanligvis mellom 11 og 13 år gamle. De kan bli 15-16 år gamle, men dette er imidlertid sjeldent.

En dalmatiner er en svært aktiv hunderase. Den krever en del mosjon og/eller mental stimuli for å være en rolig hund i hjemmet. Lydighetstrening er viktig for å sette grenser på hva den får lov til. Hvor mye mosjon en dalmatiner trenger varierer selvsagt fra hund til hund, men minst en lengre tur hver dag i tillegg til noen småturer må påregnes. Som de fleste andre hunderaser blir en dalmatiner vel så sliten av mental trening som fysisk trening, så de dagene man er syk eller ikke har mulighet til fysisk tur kan man trimme en dalmatiner hjemme med søke- eller lydighatsøvelser. Men husk, en hund liker seg best ute på tur.

Dalmatinere krever relativt lite stell. Klippe klørene ca. hver annen uke, og sjelden trenger man å vaske dalmatinere da de holder seg svært ren uten vår hjelp. Dette er mye pga. den korte pelsen og at de ikke har underull som gjør at dalmatinere nesten har en selvrensende pels. Man bør ikke vaske dalmatinere for ofte da dette kan forstyrre det naturlige fettlaget. Dette gjør at du ikke vil finne noen ekkel hundelukt av dalmatinere.

Dalmatinere røyter pels hele året. Dalmatinere har korte hår (ca. 2 cm), og er relativt stive og setter seg lett fast i tekstiler og synest godt da de fleste hår er hvite. Daglig børsting eller børsting noen dager i uken vil redusere røyteproblemet noe. En gummibørste med små gummiknotter er den beste børsten til dette og fås kjøpt i de fleste dyrebutikker. Riktig for av høy kvalitet er viktig for pelsen.

En dalmatiner lukter ikke mye hund. En dalmatiner trenger lite stell i forhold til mange andre hunderaser. Dalmatinere holder seg ovverraskende ren uten hjelp fra oss. de har ikke underpels og med korte hår «faller» skitt av etter seg selv etter svært kort tid. Grunnet den korte pelsen er en dalmatiner tørr og ren nesten når du har fått av deg yttertøyet.